+389 2 3281 020 info@memo.mk

За НАС

MEMO

Национален оператор на пазар на електрична енергија

;

НОВОСТИ

ПОСЛЕДНИ НОВОСТИ

Со интеграцијата на пазарот на електрична енергија пристап до поголеми пазари

Спојувањето на Македонската берза за електрична енергија со берзата во Бугарија и проектот што МЕМО, Националниот...

ПОДАТОЦИ ЗА КОЛИЧИНИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА, МАРТ 2024

Во март 2024 година, согласно податоците на Националниот оператор на пазар на електрична енергија – МЕМО од сопствено...

Шутиноски за МИА: До крајот на 2026 очекувам поврзување на нашата со берза за електрична енергија на членка на ЕУ

Брисел, 17 април 2024 (МИА) - Повразувањето на организираните пазари на електрична енергија од земјите кандидати...

Шутиноски во Брисел: Подготвени сме за пазарно спојување со берзите на електрична енергија на земји членки на ЕУ

Симон Шутиноски, управител на Националниот оператор на пазарот на електрична енергија - МЕМО учествуваше на Панел...

ЗА МЕМО

Националниот оператор на пазар на електрична енергија – МЕМО ДООЕЛ, Скопје е основан во август 2018 година како резултат на донесување на нов Закон за енергетика кој стапи на сила истата година. МЕМО е компанија во целосна сопственост на Операторот на електро-преносниот систем во Република Северна Македонија – А.Д. МЕПСО..

Согласно Одлуката на Владата на РСМ донесена во септември 2020 година, МЕМО се назначува и за Оператор на организираниот пазар на електрична енергија. По ова, започнува со спроведување на активности за исполнување на потребните технички услови со цел воспоставување на организиран пазар на електрична енергија во Република Северна Македонија.

НОВОСТИ И ИЗВЕСТУВАЊА

Pin It on Pinterest